31 Ocak 2013 Perşembe

Hoşça kalın Pastası

Bugün Erasmus koordinatörü hocam çağırdı bizi okula. MYO'dan Erasmus kazanıp da giden ilk öğrenciler biziz. 15:00 gibi gittik. Polonya'ya 3 kişi gidiyoruz. Bir kişi başka okula gidiyor, Bilal'le ben aynı okuldayız. Dış Ticaret'ten bir kız daha var ama o Almanya'ya gidecek Nisan'da. Merak edip sordum Nisan'a kadar ne yapacaksın diye. Staj yapacakmış. "Benim niye aklıma gelmedi bu, Almanya'ya giderdim bende" dedim sonra da kısmet böyleymiş deyip boşverdim.
Rana hoca o an okulda olan tüm hocaları, bizi topladı ve pasta kestiler.

Muzlu, çilekli çok hafif ve çoook güzeldi pasta. 
Bütün hocalar iyi dileklerini ilettiler, eğitimin yanı sıra hayat deneyimi açısından da bize büyük katkı sağlayacağını, bir ihtiyacımız olduğunda yanımızda olacaklarını da belirttiler. Çok mutlu oldum, hepsine buradan da çok çok teşekkür ederim.

Pasaport Alma

Madem Erasmus hakkında bilgi veriyorum, pasaport işlemlerini de anlatayım. Öncelikle http://www.epasaport.gov.tr/ den randevu almak gerekiyor. Sağ üstten Başvur'u seçip ilerliyorsunuz. Umuma mahsus (Bordo) pasaport türünü ve oturduğunuz ili de seçtikten sonra ilçe emniyet müdürlülüklerinin listesi aşağıda çıkıyor. Oturduğunuz yere randevu alıyorsunuz.
Okul bana harçsız pasaport yazısı vermişti. Öncelikle onu onaylatmak gerekiyor. Avrupa yakasında Yeditepe Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlüğü'nde (Cevizlibağ-Topkapı) ve Hisar Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlüğü'nde(Okmeydanı- Şişli) onaylatabilirsiniz. Anadolu Yakasında ise; Rıhtım Veraset Ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlükleri(Bostancı E-5 üstünde) onaylıyor. Work & Travel'la giden bir arkadaşım Cevizlibağ'dakilerin onay konusunda sorun çıkarttığını bu yüzden Bostancı'ya gittiğini söyledi. Ben direkt Bostancı'ya gitmiştim ve 10 dk'da işimi hallettiler. Bu arada 1 yıllık çıkarttım.
Sitede yazmasına rağmen hatta burda da gayet güzel sıralanmasına rağmen yine de yazayım gereken belgeleri.
-Nüfus Cüzdanı'nın aslı
-Daha önceden pasaportunuz varsa onun aslı
-2 adet biyometrik fotoğraf
-Pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığına dair makbuz 
-Onaylatılmış harçsız pasaport yazısı
-Parmak izi (Başvuru sırasında alıyorlar ama ehliyetiniz varsa buna gerek kalmıyor, ehliyetim var parmak izim sisteminizde kayıtlı diyorsunuz, ehliyetinizi de yanınıza götürüp gösteriyorsunuz ve iş bitiyor)

Tüm bunları tamamlayıp götürdükten 1 hafta sonra pasaportunuz kapınızda oluyor.

Bugün ne aldım?

Gitmeme çok az kala, eksiklerimi tamamlamaya çalışıyorum. Daha alacağım şeyler var. Mesela ciddi anlamda kalın bir atkı-bere takımı almalıyım çünkü Lublin'de kar yağıyor bu ay hep. Varşova, Lublin'den daha sıcak 3-4 derece kadar.
Bugün vize için çıkmışken biraz bakınayım dedim. Arkadaşımla çıktığım için çok dolaşamadım.
Nivea'nın BB Cream'ini alacaktım ama Light tonunu Optimum'daki Watsons ve Gratis'de bulamamıştım, Cevahir'e bakayım dedim orada da yoktu! En sonunda dün denediğim Garnier'in BB Cream'ini aldım Watsons'dan. Fiyatı 19.90'dı.
Nivea'nın ciltte koyu durduğu yönünde yorumlar okumuştum hatta denedim gerçekten öyle. (Light tonun sadece tester'ı vardı) Garnier'in verdiği ışıltıyı ve nemlendirmesini başarılı buldum ama kapatıcılık konusunda zayıf.
Fondöten kullanmak istemediğimde solgun görünmememi sağlayacak, o yüzden severek kullanacağım kendisini. Çekimin amatörlüğü için kusura bakmayın, makyaj blogu değilim en nihayetinde :)

Sonra D&R'dan Lehçe Konuşma Kılavuzu aldım. Orada herkes şakır şakır İngilizce konuşmayacak, ihtiyacım olacak bu kılavuza. Hem oralara gitmişken Lehçe'yi de derdimi anlatacak kadar öğrenmek istiyorum.

İçinde işe yarayacak her konuda cümle kalıpları, o konuların geçtiği sözcüklerin anlamları mevcut. 22 TL'ye aldım. Aslında Akmar'dan bulabilirdim kopyasını ama inanır mısınız şuan yazarken aklıma geldi. Kitapta korsana karşı olduğumdan bulunca direkt aldım.

Bitireyim burada yazımı. Görüşmek üzere!

30 Ocak 2013 Çarşamba

Vize İşlemleri

Merhabaaa.
Sonunda vize için VFS Global'e gittim. Önce nasıl gittiğimden bahsedeyim. Mecidiyeköy'den 74A'ya bindim ordan 5-6 durak sonra Harbiye durağında indim. Tam durağın orada zaten. Taksim'den de gidilebilir. Harbiyeden geçen otobüsleri görmek için tık
09:30'daydı randevum, 9'a çeyrek kala oradaydım. Sıra numarası aldım girişten. 10 dk'da sıra geldi. İşimi de 10 dk'da hallettiler. Gişe görevlisi çok tatlı bir bayandı ve Polonyalıydı sanırım. Kabul mektubumun, öğrenci belgemin ve harçsız vize yazımın fotokopisini istediler oradayken. Fotokopi yeri var zaten girişte. Hizmet bedeli olarak 69,50 TL ödedim. 1 haftaya çıkar dediler. Dün saydığım belgeler tam olunca hiç uğraştırmıyorlar. Dün saydığım belgeler için tık
Vizeyi çıkınca kendiniz de gidip alabiliyorsunuz, kargoyla da gelebiliyor. Ben tekrar oralara gitmeye üşendiğimden kargoyu seçtim.
Umarım Polonya'ya gidecek herkese bir şekilde yardımcı oluyorumdur. Çünkü ben başka bloglardan çok yardım aldım, aynı şekilde yardımcı olmayı çok istiyorum.
Görüşmek üzere!

29 Ocak 2013 Salı

VFS Global'den Vize Alma

Polonya Vizesi VFS Global üzerinden alınabiliyor.Site için tık 
Konsolosluğa da gidip alabilirsiniz ama VFS Global'den randevu almak daha kolay. İstediğiniz tarih ve saate randevu alabiliyorsunuz çok dolu değil kesinlikle. 
Öncelikle randevu almak gerekiyor tabiki. Solda Randevu Alma'ya tıklayıp gelen ekranda tekrar Randevu Al'ı tıklayınca Vize Başvuru Merkezi'ini seçmenizi istiyor. Onu seçtikten sonra Vize Kategorisi seçiyorsunuz, biz Erasmus öğrencileri Ulusal Vize'yi seçebiliyoruz. Onu da seçip ilet dedikten sonra siteye üye olup rahatça randevu alabiliyorsunuz. 
Randevu aldıktan sonra kaydolurken verdiğiniz mailinize bir Randevu Mektubu (Interview appointment letter) geliyor ve onun çıktısını alıyorsunuz çünkü getirmenizi istiyorlar.

Bu linkte neler istedikleri yazıyor açık bir şekilde. Yine de listelemek gerekirse;


-Pasaport (Şuan geçerli olan)

-Daha önceden sahip olduğunuz pasaport-lar
-Linkteki sayfada görebileceğiniz üzere üstte Vize Başvuru Formu sekmesine tıklayıp o formu indirip doldurmanız gerekiyor.
-Randevu mektubunun çıktısı
-30.000 TL teminatlı sağlık sigortası
-Öğrenci belgesi 
-2 adet biyometrik fotoğraf
-Gideceğiniz okuldan gelen kabul mektubu
-Hibe aldığınıza dair bir yazı (Bizim okul harçsız vize yazısı verdi onda yazıyordu ne kadar alacağım, o yüzden ayrı bir yazıya daha gerek duymadım)
-Eğer hibe almıyorsanız, masraflarınızın kimin tarafından karşılanacağı bir yazı noter onaylı olması gerekiyor
-Nüfus cüzdanı fotokopisi

Yarın işlemlerin ne kadar sürdüğü hakkında bilgi vs. gelecek. Görüşmek üzere!

28 Ocak 2013 Pazartesi

Merhabaa.
Dün okula bayağı sinirlenmişim ama bugün tüm işlerimi hallettikleri için kendilerine minnettarım. 
Açıkçası dün dediğim gibi stres içindeydim ama bugün vize için gereken her şeyi topladım geriye sadece VFS Global'e gidip götürmek kaldı. Bugün tam bir koşuşturma içinde geçti. Önce öğrenci belgemi almak için Küçükyalı'ya gittim. Ordan Kozyatağı'nda bi işim vardı oraya gittim, sonra Üsküdar'a geçip Üsküdar - Haliç hattı motoruna binip Sütlüce'deki Erasmus ofisine gittim. Sonra tekrar Küçükyalı'ya döndüm. Foursquare check-inlerime baktığımda 11'den 15:30'a kadar olan zaman dilimi içinde bütün işlerimi halletmişim. 
Sütlüce kampüsüne ilk defa ayak bastım ve bizimkiyle karşılaştırınca harika görünüyor. Bir kere içinde Kahve Dünyası var! Plazadan bozma olduğu çok belli olsa da yine de bizimkilerden kat kat iyi. 
Kısmetse 2 gün içinde vize yazımda gelecek. Şimdilik bye bye.

27 Ocak 2013 Pazar

Hellooo! (Ranjit gibi dediğimi varsayın)
Okuluma sinir oluyorum. Harçsız vize yazımı hala hazırlamadılar gitmeme neredeyse 15 gün var ve ben hala vize alamadım!
Öğrenci belgesi istedim 18 Ocak Cuma günü Üsküdar kampüsünden Küçükyalı'ya yollayın diye kocaman yazdım istek formuna ama geçtiğimiz Perşembe öğrendim ki belge hala Üsküdar'daymış. Resmen ben vize almayayım diye uğraşıyorlar ciddi anlamda stres oldum ve buna hiç hakları yok.
Vizeyi de aldım mı rahat bir nefes alacağım, yavaştan kafamda bavul hazırlıyorum. Gerçeği de 3-4 gün sürecek sanırım çünkü çok şey var benimle gelmesi gereken.
Heyecanlıyım, bir yandan da hüzün var tabi. Tüm sevdiğim insanları ardımda bırakıp gidiyorum. Kimisi "abartıyorsun" diyebilir ama ben böyle bir deneyimi ilk defa yaşayacağım. Dün ismini vermek istemediğim yakın bir arkadaşımla konuşuyordum. Benim duygusal bir insan olduğumu ve şuan birine duygusal bir şekilde bağlı olsaydım gitmekten vazgeçeceğimi ima etti. Dışarıdan aşk için her şeyi yapabilecek bir insana mı benziyorum anlamadım ama aşk için böyle bir fırsatı silip atamazdım doğrusu. Bir ara bu konudaki düşüncelerimi de uzun uzun yazacağım.
Her neyse, gitmeden görüşmem gereken çok insan var. Liseden yakın arkadaşlarım, orta yakınlıkta arkadaşlarım, hazırlıktan arkadaşım, dershaneden arkadaşım, hazırlıktan bir arkadaş daha, üniversiteden arkadaşlarım. Hepsini sığdırabilecek miyim bakalım. Ayrıca gitmeden iskender yemek, İstiklal'e ve cadde'ye de gitmek istiyorum.
Sıkıcı bir pazar akşamında size seslendim, ileride alışveriş postları ve vize işlemlerinde neler yaptığımın (okul izin verirse tabi!) yazıları gelecek. Beklemede kalın, görüşmek üzere!

P.S: Yazıyı yazarken bana eşlik eden şarkı

20 Ocak 2013 Pazar

Lublin University of Technology'e Başvurma Süreci ve Sonrası

Erasmus'u kazandığımı ve bahar döneminde gidebileceğimi öğrenince hem sevinmiş hem de şaşırmıştım. Çünkü güz döneminde gideceğim diye bekliyordum. Erasmus ofisinden çağırdılar bizi, Almanya, Polonya yada Litvanya'dan birini seçin dediler ben Almanya dedim. Almanya'dan cevap geldi Nisan'da başlayıp Ağustos'ta bitiriyorlarmış. Bunu duyunca vazgeçtik hemen çünkü Haziran'da mezuniyet, Temmuz'da DGS ve tamamlamamız gereken 25 günlük bir staj vardı. Bir yandan da zaman hızla geçiyordu bu sefer Polonya'da karar kıldık. Erasmus ofisi Polonya'ya (Lublin University of Technology) bizi nominate etti ama bir türlü cevap gelmiyordu. Meğerse onların bir formunu doldurmak gerekiyormuş önce. http://www.bwm.pollub.pl bu siteye üye olup oradaki SMS formunu doldurduk. Bu formu doldurmadan önce pasaport çıkartmamız gerekti çünkü formda pasaport'un numarasını ve geçerlilik süresini istiyorlar. Pasaport 1 haftada çıkan bir şey. Okul zaten harçsız pasaport yazısı veriyor, onu Bostancı Vergi Dairesi binasında onaylattıktan sonra cüzdan harcı dışında bir ücret ödemek gerekmiyor. Bu arada benim tavsiyem 1 yıllık çıkartmanız çünkü 6 ay olunca giriş - çıkışlarda sorun yaşayanlar varmış. O SMS formu, learning agreement ve pasaport'un taraması LUT'a gidince kabul mektubunuz geliyor. Ben Şubat'ta gideceğim daha yeni geldi kabul mektubu. O olmadan vize alınmıyor o yüzden çok stresliydim gelecek mi gelmeyecek mi diye. Bu işleri ne kadar erken hallederseniz o kadar kârdasınız demektir.
Vize işine gelince, VFS Global üzerinden başvurdum. Vizeden önce sitede gereken tüm belgeleri toparlamak gerekiyor. Erasmus'la gidecekler için ek belgeler var mesela şuan devam ettiğiniz okuldan alınacak öğrenci belgesi gibi.
Bir de sağlık sigortası var. 30.000TL teminatlı sağlık sigortası istiyorlar. Bunu hem okul hem de VFS Global istiyor. Ben 29Euro'ya (Yaklaşık 70TL) yaptırdım çoğu sigorta şirketlerinde böyle.
Uçak bileti çok pahalı! Bir gidiş 678 TL. Almanya uçuşları ucuz oradan aktarmayla Polonya'ya geçiliyormuş ama bence hiç gerek yok, 10 saat falan sürebiliyormuş. THY 2 saat 35 dk'da direk Varşova Chopin Havalimanı'na gidiyor. Dönüş biletini şimdiden alsam ne kadardır acaba dedim o da aynı fiyat. Erken almak bir şeyi değiştirmiyormuş anlayacağınız.
Henüz vize için gitmedim VFS Global'e. Oraya da gidince oradaki işlemleri anlatacağım.
Görüşmek üzere!

Blog dünyasına merhaba!

Ortaokuldan beri aktif bir internet kullanıcısıyım ama hiç blog yazarlığı yapmamıştım. En sevdiğim dizinin en sevdiğim karakteri bile her şeyini blogda yayınlarken ben nedense bu işlerden hep uzak durdum.
Derken yıllar geçti ve Erasmus'u kazanmamla beraber orada yaşayacaklarımı, gezilerimi vs. buradan yayınlayabilirim diye düşündüm. Sadece Erasmus maceralarımı yazıp bırakmayı da düşünmüyorum, bir çok konuda yazılarım olacak.
Gitmeme çok az kaldı. Hem vize işlemleri hem de finallerle uğraşıyorum. Yarın ve salı günü çok önemli sınavlarım var. Bir yandan onları düşünüyorum bir yandan da gideceğim için heyecanlıyım. Düzenini bozmaktan nefret eden biri olarak tüm düzenimi 2 bavul 1 sırt çantasına sığdırıp gideceğim. Bir arkadaşım, "Alışırsın düzenini bozmak iyidir, düzen seni sınırlar, düşüncelerini ve yapacağın şeyleri engeller. Uçağa bineceksin, motor çalışacak, hareket edeceksin tam o anda kabulleneceksin." dedi. 
Neyse, gitme günüm yaklaştıkça araştırmayı arttırdım ve benim gideceğim okula (Lublin University of Technology) giden öğrencilerin bloglarını buldum. Onlar en küçük ayrıntısına kadar gitmeden önce ve gittikten sonra yapacaklarını paylaşmıştı. Bunun bana çok yardımı dokundu. O yüzden bende aynısını yapıp, benden sonra gideceklere yardımcı olacağım. İlerleyen günlerde tüm işlemlerin yazısı gelecek.
Bugünlük yazıma burda son veriyorum. Görüşmek üzere!